Barion Pixel
Používaním našej webovej stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie v súlade s pravidlami súborov cookie.

Babičkine orechovo-rakytníkové zákusky

Babičkine orechovo-rakytníkové zákusky

Bezlepková verzia

Recept je ten istý, ak použijete tradičnú múku, cesto sa Vám lepšie spojí a nebude sa drobiť, keď sa upečie.

Ingrediencie:

  • 25 dkg múky (20 dkg bezlepkovej múky na sušienky, 5 dkg výmelu z dužiny a šupky rakytníka)
  • 8 vajec
  • 14 dkg masla
  • 20 dkg mletých vlašských orechov
  • vanilka alebo vanilkový cukor
  • 10 dkg trstinového cukru (alebo iný druh cukru)
  • 1 PL kyslej smotany
  • marhuľový džem
  • 0,5 KL sóda bikarbóny
  • štipka soli

1. Zamiešame maslo, múku, soľ, sódu bikarbónu, kyslú smotanu so žĺtkami 2 vajec.

Nechajte stáť 15 minút a následne vyvaľkajte cesto na tenko.

Cesto sa odporúča vyvaľkať na papieri na pečenie a na vrch položiť polyetylénovú fóliu, pretože pri bezlepkovej verzii sa cesto môže rozpadávať a pomocou fólie ho ľahšie položíte na plech.

Plnka

2. Bielky 8 vajec (pretože sme na cesto použili 2 žĺtky) vyšľaháme do peny. 3. 6 žĺtkov vymiešame s cukrom kým nám z toho nevznikne krém a pridáme aj vanilkový cukor. 4. Mleté orechy a krém namiešame do peny z bielkov. 5. Vyvaľkané cesto natrieme vrstvou džemu. 6. Celé zalejeme penou. 7. Pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút, ale odporúča sa skontrolovať častejšie, lebo nastavenia rúr sa môžu líšiť.