Barion Pixel
Používaním našej webovej stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie v súlade s pravidlami súborov cookie.

Hodnoty rakytníka

 

Rakytník rešetliakový (hippophae rhamnoides)je jedným z najvýživnejších druhov ovocia a bylín, ktoré sú vo flóre najbohatšie na vitamíny.

Bobule a listy rakytníka obsahujú takmer 250 biologicky aktívnych zložiek a cenných fytonutrientov.

Úroda rakytníka a vedľa neho rakytníkové jedlo zabalené

Aktívne zložky superpotraviny rakytník:

  • Vynikajúci prírodný zdroj vitamínu C

  • Vitamín E (tokoferoly), provitamín A (alfa, beta-karotén, karotenoidy-lykopén, kryptoxantín, zeaxantín), vitamín P, vitamín F, vitamín K, vitamín D

  • Vitamíny B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B3 (kyselina nikotínová) B6 (pyridoxín), B9 (kyselina listová), B12 (kobalamín)

  • Omega 7, Omega 3, 6, 9 mastné kyseliny

  • horčík, zinok, meď, selén, mangán, draslík, vápnik, železo, fosfor, nikel, bór a veľa minerálov, stopových prvkov

  • antioxidanty, flavín, bioflavonoidy, kumaríny, tokotrienoly, fytosteroly, aminokyseliny, fenoly, terpény, serotonín

  • luteín, katechíny, prokyanidíny, cykliotol, fosfolipidy, triesloviny, pektín, aminokyseliny, alkaloidy, fytoncidy, kumarín

  • cukry: galaktóza, fruktóza, xylóza organické kyseliny: kyselina listová, kyselina maleínová, kyselina šťaveľová, kyselina jablčná, kyselina vínna, fenolové kyseliny, kyselina citrónová

 

Vitamínové, minerálne a stopové prvky v rakytníku a fyziologické účinky týchto zložiek:

Výnimočne vysoký obsah vitamínu C (2000 - 2500 mg / 1000 g), vitamínu E a karotenoidov. Obsah vitamínu C v rakytníku je desaťkrát vyšší ako v citróne. Vitamín C, nazývaný aj všeliekom, je najdôležitejším - vo vode rozpustným antioxidantom, ktorý viaže voľné radikály. Rakytník obsahuje desaťkrát viac beta-karoténu ako mrkva: 30 až 40 mg / 100 g. Je tiež bohatý na bielkoviny, aminokyseliny, sacharidy a 42 rôzne lipidy. Obsahuje tiež serotonín, ktorý ako neurotransmiter hrá dôležitú úlohu pri regulácii emócií.

Môže hrať úlohu v boji proti takmer všetkým chorobám, pri ochrane krvných ciev, srdca, napomáha tvorbe červených krviniek, posilňuje imunitný systém a pomáha predchádzať rakovine. Rakytník rešetliakový obsahuje 14 druhov vitamínov, je bohatý na vitamín A, vitamíny B1, B2, B3, B6, B9, vitamín K a vitamíny P a PP (deriváty flavongozidu). Vitamín A hrá dôležitú úlohu v správnom fungovaní zraku, v raste kostí a v štruktúre epitelových tkanív, kože a slizníc.

Vitamíny skupiny B sú zodpovedné za produkciu energie buniek a metabolizmus tukov a bielkovín, ich správne prijímanie je dôležité najmä v starobe. Obsahuje tiež vitamín B12, ktorý je dôležitý v metabolických procesoch, štiepi určité mastné kyseliny a má tiež krvotvornú úlohu. Vitamín E (tokoferol) v rakytníku má predovšetkým ochranné vlastnosti proti bunkovej membráne, pretože absporbuje reaktívne formy kyslíka (antioxidanty). Poskytuje vynikajúcu ochranu pred predčasným starnutím pokožky. Poskytuje pružnosť spojivového tkaniva, vytvára hladkú pokožku a pomáha pri obnove buniek. Obsah vitamínu E je vyšší ako v pšenici alebo kukurici. Prírodný vitamín E sa skladá zo 4 zložiek, alfa, beta, delta a gama tokoferolu, z ktorých gama, ktorý nie je obsiahnutý v syntetických prípravkoch, môže byť obzvlášť dôležitý pri tvorbe červených krviniek, prevencii a liečbe zápalov a rakoviny. Vitamín K je tiež mimoriadne dôležitý pre organizmus a výskumy ukazujú, že má obruvskú rolu pri prevencii kalcifikácie ciev a mäkkých tkanív a tým aj pri osteoporóze. Rakytník rešetliakový obsahuje cenné organické kyseliny, kyselinu jablčnú a kyselinu jantárovú, 18 druhov aminokyselín (cysteín, lecitín, fenylalanín), 11 druhov makro a mikroelementov (Na, P, Fe, Mn, B, Ca, Al, Si, Mg, Zn, Ti) a obsahuje 22 druhov mastných kyselín. Z jeho 36 bioflavonoidov sú významné kvercetín, myrcetín, izoramnetín a kempferol, ktoré sú silnými protizápalovými liekmi, ale navzájom zvyšujú účinky rakytníka (alergie, srdcové ťažkosti, zápaly kĺbov, nádory, prostata).

Rakytníkový olej má vysoký obsah flavonoidov, podľa nedávneho výskumu sú jeho fyziologické účinky vynikajúce. Podieľa sa na regulácii bunkových procesov, posilňuje imunitný systém, má protizápalové, antioxidačné a antibakteriálne účinky. Má vysoký obsah polyfenolov, ktoré sú vlastnými ochrannými zlúčeninami rastliny a sú úžitočné proti škodlivému UV žiareniu a iným patogénom a podporujú funkciu našich buniek a orgánov. Na posilnenie imunity rakytníkovej drene prispieva obsah vitamínu C, flavonoidov a lignanov. Výskumné skupiny poukázali na to, že lignan (secoisoolaricyresinol diglucoside) má vo svete rastlín prvoradý význam pri terapiách prevencie rakoviny (Marczal, 2005). Hodnotný je aj list rakytníka, pretože má vysoký obsah vitamínov a stopových prvkov, a preto má pozitívny vplyv na proces atersosklerózy, má ochranné vlastnosti pre pečeň a poskytuje nášmu organizmu antivírusovú a mikrobiálnu podporu.

Rakytníkový olej je vynikajúci omega komplex, omega 3 (kyselina alfa-linolénová), omega 6 (kyselina linolová), mastné kyseliny omega 7 (kyselina palmitolejová, kyselina vakcínová, kyselina hexadekánová), omega 9 (kyselina olejová), b-sitosterol (účinné pri znižovaní cholesterolu), kyselina cis-vakcínová, a má vysoký obsah fytoncidu a stopových prvkov. Tieto sú nenasýtené mastné kyseliny s dôležitou výživovo-fyziologickou a stravovacou hodnotou. Rakytníkový olej aktivuje energetický metabolizmus uhľohydrátov a vytvára tak predpoklady pre úspešnú syntézu bielkovín. Štúdie preukázali, že rakytníkový olej podporuje mikrocirkuláciu a tým pomáha vytvoriť zdravú a pružnú pokožku. Vysoký obsah beta-karoténu v rakytníkovom oleji poskytuje prirodzenú ochranu pred svetlom a má vlastnosť UV filtra, čím zmierňuje začervenanie a pigmentáciu citlivej pokožky pri vystavení svetlu.

Kombináciou ďalších cenných zložiek poskytuje regeneračný účinok. V spojení s vitamínmi C a E stimuluje tvorbu kolagénu v pokožke a pri vnútornom použití je účinný proti niektorým typom alergií na slnečné žiarenie. Okrem toho má aj antioxidačné vlastnosti a inhibuje bunkové zmeny vyvolané oxidačnými procesmi.

 

Zoznam účinných látok:

5 hydroxytryptamín, kyselina jablčná, aminokyselina, antokyány, provitamín A, minerály, minerálna soľ, kyselina askorbová, betakarotén, kyselina jantárová, kyselina citrónová, triesloviny, cukor, kyselina octová, bielkoviny, flavín, flavoglykozid, galaktóza, flavonoid, galav, popol, karotenoidy, karotény, lykopén, kyselina linolenová, kyselina linolová, manitol, olej, kyselina palmitová, pektín, ramnóza, sacharidy, sacharóza, vlákna, serotonin, kyselina stearová, triesloviny, kyselina trieslová, nenasýtené mastné kyseliny, tokoferol, vitamín B, vitamín B1, vitamín B12, vitamín B2, vitamín C, vitamín E, vitamín P, vitamín F, voda, xantofyl, tuk, mastný olej, kvercetin glykosid, fyzalin, peonín antokyanín, kyselina palmitolejová, kyselina alfa-linolénová.

 

Zdroj:

–  Dr Tihanyi/rakytník

Tézy o rakytníku

Priaznivé účinky rakytníka | Príspevky z blogu rakytníka | Bio produkty z rakytníka |

 

Rakytník rešetliakový (hippophae rhamnoides)je jedným z najvýživnejších druhov ovocia a bylín, ktoré sú vo flóre najbohatšie na vitamíny.

Bobule a listy rakytníka obsahujú takmer 250 biologicky aktívnych zložiek a cenných fytonutrientov.

 

Úroda rakytníka a vedľa neho rakytníkové jedlo zabalené

Aktívne zložky superpotraviny rakytník:

  • Vynikajúci prírodný zdroj vitamínu C

  • Vitamín E (tokoferoly), provitamín A (alfa, beta-karotén, karotenoidy-lykopén, kryptoxantín, zeaxantín), vitamín P, vitamín F, vitamín K, vitamín D

  • Vitamíny B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B3 (kyselina nikotínová) B6 (pyridoxín), B9 (kyselina listová), B12 (kobalamín)

  • Omega 7, Omega 3, 6, 9 mastné kyseliny

  • horčík, zinok, meď, selén, mangán, draslík, vápnik, železo, fosfor, nikel, bór a veľa minerálov, stopových prviek

  • antioxidanty, flavín, bioflavonoidy, kumaríny, tokotrienoly, fytosteroly, aminokyseliny, fenoly, terpény, serotonín

  • luteín, katechíny, prokyanidíny, cykliotol, fosfolipidy, triesloviny, pektín, aminokyseliny, alkaloidy, fytoncidy, kumarín

  • cukry: galaktóza, fruktóza, xylóza organické kyseliny: kyselina listová, kyselina maleínová, kyselina šťaveľová, kyselina jablčná, kyselina vínna, fenolové kyseliny, kyselina citrónová

 

Vitamínové, minerálne a stopové prvky v rakytníku a fyziologické účinky týchto zložiek:

Výnimočne vysoký obsah vitamínu C (2000 - 2500 mg / 1000 g), vitamínu E a karotenoidov. Obsah vitamínu C v rakytníku je desaťkrát vyšší ako v citróne. Vitamín C, nazývaný aj všeliekom, je najdôležitejším - vo vode rozpustným antioxidantom, ktorý viaže voľné radikály. Rakytník obsahuje desaťkrát viac beta-karoténu ako mrkva: 30 až 40 mg / 100 g. Je tiež bohatý na bielkoviny, aminokyseliny, sacharidy a 42 rôzne lipidy. Obsahuje tiež serotonín, ktorý ako neurotransmiter hrá dôležitú úlohu pri regulácii emócií.

Môže hrať úlohu v boji proti takmer všetkým chorobám, pri ochrane krvných ciev, srdca, napomáha tvorbe červených krviniek, posilňuje imunitný systém a pomáha predchádzať rakovine. Rakytník rešetliakový obsahuje 14 druhov vitamínov, je bohatý na vitamín A, vitamíny B1, B2, B3, B6, B9, vitamín K a vitamíny P a PP (deriváty flavongozidu). Vitamín A hrá dôležitú úlohu v správnom fungovaní zraku, v raste kostí a v štruktúre epitelových tkanív, kože a slizníc.

Vitamíny skupiny B sú zodpovedné za produkciu energie buniek a metabolizmus tukov a bielkovín, ich správne prijímanie je dôležité najmä v starobe. Obsahuje tiež vitamín B12, ktorý je dôležitý v metabolických procesoch, štiepi určité mastné kyseliny a má tiež krvotvornú úlohu. Vitamín E (tokoferol) v rakytníku má predovšetkým ochranné vlastnosti proti bunkovej membráne, pretože absporbuje reaktívne formy kyslíka (antioxidanty). Poskytuje vynikajúcu ochranu pred predčasným starnutím pokožky. Poskytuje pružnosť spojivového tkaniva, vytvára hladkú pokožku a pomáha pri obnove buniek. Obsah vitamínu E je vyšší ako v pšenici alebo kukurici. Prírodný vitamín E sa skladá zo 4 zložiek, alfa, beta, delta a gama tokoferolu, z ktorých gama, ktorý nie je obsiahnutý v syntetických prípravkoch, môže byť obzvlášť dôležitý pri tvorbe červených krviniek, prevencii a liečbe zápalov a rakoviny. Vitamín K je tiež mimoriadne dôležitý pre organizmus a výskumy ukazujú, že má obruvskú rolu pri prevencii kalcifikácie ciev a mäkkých tkanív a tým aj pri osteoporóze. Rakytník rešetliakový obsahuje cenné organické kyseliny, kyselinu jablčnú a kyselinu jantárovú, 18 druhov aminokyselín (cysteín, lecitín, fenylalanín), 11 druhov makro a mikroelementov (Na, P, Fe, Mn, B, Ca, Al, Si, Mg, Zn, Ti) a obsahuje 22 druhov mastných kyselín. Z jeho 36 bioflavonoidov sú významné kvercetín, myrcetín, izoramnetín a kempferol, ktoré sú silnými protizápalovými liekmi, ale navzájom zvyšujú účinky rakytníka (alergie, srdcové ťažkosti, zápaly kĺbov, nádory, prostata).

Rakytníkový olej má vysoký obsah flavonoidov, podľa nedávneho výskumu sú jeho fyziologické účinky vynikajúce. Podieľa sa na regulácii bunkových procesov, posilňuje imunitný systém, má protizápalové, antioxidačné a antibakteriálne účinky. Má vysoký obsah polyfenolov, ktoré sú vlastnými ochrannými zlúčeninami rastliny a sú úžitočné proti škodlivému UV žiareniu a iným patogénom a podporujú funkciu našich buniek a orgánov. Na posilnenie imunity rakytníkovej drene prispieva obsah vitamínu C, flavonoidov a lignanov. Výskumné skupiny poukázali na to, že lignan (secoisoolaricyresinol diglucoside) má vo svete rastlín prvoradý význam pri terapiách prevencie rakoviny (Marczal, 2005). Hodnotný je aj list rakytníka, pretože má vysoký obsah vitamínov a stopových prvkov, a preto má pozitívny vplyv na proces atersosklerózy, má ochranné vlastnosti pre pečeň a poskytuje nášmu organizmu antivírusovú a mikrobiálnu podporu.

Rakytníkový olej je vynikajúci omega komplex, omega 3 (kyselina alfa-linolénová), omega 6 (kyselina linolová), mastné kyseliny omega 7 (kyselina palmitolejová, kyselina vakcínová, kyselina hexadekánová), omega 9 (kyselina olejová), b-sitosterol (účinné pri znižovaní cholesterolu), kyselina cis-vakcínová, a má vysoký obsah fytoncidu a stopových prvkov. Tieto sú nenasýtené mastné kyseliny s dôležitou výživovo-fyziologickou a stravovacou hodnotou. Rakytníkový olej aktivuje energetický metabolizmus uhľohydrátov a vytvára tak predpoklady pre úspešnú syntézu bielkovín. Štúdie preukázali, že rakytníkový olej podporuje mikrocirkuláciu a tým pomáha vytvoriť zdravú a pružnú pokožku. Vysoký obsah beta-karoténu v rakytníkovom oleji poskytuje prirodzenú ochranu pred svetlom a má vlastnosť UV filtra, čím zmierňuje začervenanie a pigmentáciu citlivej pokožky pri vystavení svetlu.

Kombináciou ďalších cenných zložiek poskytuje regeneračný účinok. V spojení s vitamínmi C a E stimuluje tvorbu kolagénu v pokožke a pri vnútornom použití je účinný proti niektorým typom alergií na slnečné žiarenie. Okrem toho má aj antioxidačné vlastnosti a inhibuje bunkové zmeny vyvolané oxidačnými procesmi.

 

Zoznam účinných látok:

5 hydroxytryptamín, kyselina jablčná, aminokyselina, antokyány, provitamín A, minerály, minerálna soľ, kyselina askorbová, betakarotén, kyselina jantárová, kyselina citrónová, triesloviny, cukor, kyselina octová, bielkoviny, flavín, flavoglykozid, galaktóza, flavonoid, galav, popol, karotenoidy, karotény, lykopén, kyselina linolenová, kyselina linolová, manitol, olej, kyselina palmitová, pektín, ramnóza, sacharidy, sacharóza, vlákna, serotonín, kyselina stearová, triesloviny, kyselina trieslová, nenasýtené mastné kyseliny, tokoferol, vitamín B, vitamín B1, vitamín B12, vitamín B2, vitamín C, vitamín E, vitamín P, vitamín F, voda, xantofyl, tuk, mastný olej, kvercetín glykozid, fyzalin, peonín antokyanín, kyselina palmitolejová, kyselina alfa-linolénová.

 

Zdroj:

–  Dr Tihanyi/rakytník

Tézy o rakytníku

Priaznivé účinky rakytníka | Príspevky z blogu rakytníka | Bio produkty z rakytníka |