Používaním našej webovej stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie v súlade s pravidlami súborov cookie.

Rakytníková dreň, prírodný zdroj vitamínov

Rakytníková dreň, prírodný zdroj vitamínov

Vďaka vysokej výživovej hodnote rakytníkovej šťavy, ako aj obsahu cenných a prirodzene sa formujúcich vitamínov, minerálov a stopových prvkov je dnes jednou z najdôležitejších potravín chrániacich zdravie a podporujúcich imunitu.

Vďaka svojim priaznivým účinkom ho čoraz viac ľudí začleňuje každý deň do svojej stravy. Staršia generácia pozná tieto pozitívne účinky už dlhšie, konzumácia rakytníka je preto u nich častejšia ale je tiež zahrnutá do vedomého myslenia mladšej generácie pri ochrane zdravia.

 

Rakytník

 

Rakytníková dreň je časť ovocnej šťavy rakytníka, ktorá je pretlačená cez sito a má vysoký obsah vlákna a neobsahuje šupku, bobule, ani semená. Rakytníková dreň vzniká v najväčšom množstve pri spracovaní bobúľ. Hustota drene závisí od obsahu sušiny v ovocí, takže čím je dreň hustejšia a viskóznejšia, tým vyšší je obsah sušiny. Veľmi zriedené šťavy z rakytníka obsahujú viac ovocnej vody, takže ich obsah rastlinných vlákien a účinných látok je výrazne nižší.

 

Šupka a semenné časti, ktoré vznikajú pri výrobe šťavy z rakytníka sa ďalej spracúvajú. Šupka rakytníka sa suší a melie, aby sa získala práškový výmel. Semená rakytníka sú tiež dôležitou surovinou, z ktorej sa po vysušení vhodnou technológiou môže lisovaním za studena vyrobiť cenný olej alebo múka zo semien rakytníka. V súhrne povedané, každá využiteľná časť bobúľ rakytníka je spracovaná v určitej forme tak, aby využitie účinných látok bolo maximálne.

 

Dôležitá informácia! Všetky naše výrobky z rakytníka Lamore obsahujú olej z dužiny, ktorý sa nachádza v bobuliach rakytníka, takže je obsahovo cennejší ako tie drene, ktoré neobsahujú olej z dužiny rakytníka.

 

Aktívne zložky rakytníka Rakytníkový nápoj, ako prírodná potravina, obsahuje veľa bioaktívnych zložiek, fytonutrientov. Vďaka obsahu vitamínov, minerálov a stopových prvkov ho možno právom označiť za superovocie, pretože jeho obsah vitamínu C a vitamínu E je mimoriadne vysoký. Medzi jeho fytochemikálie patria fenoly, tokoferoly, steroly, triesloviny, flavonoidy. Významný zdroj betakaroténu a vitamínov skupiny B (B1, B2, B6, B9, B12). Má vysoký obsah vitamínu A, vitamínov P-F a vitamínu K, ktorý je obzvlášť dôležitý. Z hľadiska makro- a mikroelementov obsahuje železo, horčík, mangán, fosfor, draslík, vápnik a esenciálny zinok.

 

Bobule rakytníka obsahujú karotenoidy, sú to alfa-karotén, gama-karotén, beta-karotén, lykopén, zeaxantín a kantaxantín. Vďaka svojej antioxidačnej vlastnosti viaže voľné radikály, čím chráni zdravé bunky. Výskumy ukázali, že vyššie hladiny karotenoidov v krvi chránia bunky pred rôznymi poruchami. Beta-karotén môže znižovať oxidáciu cholesterolu, čím predchádza kardiovaskulárnym problémom. Zeaxantín priaznivo pôsobí na očné tkanivá a lykopén posilňuje spojenia medzi bunkami, čím ich chráni pred bunkovými zmenami.

 

Je to výnimočný zdroj Omega-7, ktorý sa v prírode zriedka vyskytuje, ale obsahuje významné množstvá esenciálnych nenasýtených mastných kyselín Omega-3, Omega-6 a Omega-9, ktoré majú dôležité výživovo-fyziologické a dietetické hodnoty.

 

Fyziologické účinky rakytníkovej drene Pravidelnou konzumáciou rakytníkových nápojov môžeme veľa urobiť pre udržanie nášho zdravia a pre našu vitalitu. Šťava z rakytníka prirodzene obsahuje všetky účinné látky, ktoré sú pre naše telo nevyhnutné kvôli ich fyziologickým účinkom.

 

Regeneračný a imunitne posilňujúci účinok rakytníkovej drene je spôsobený kombinovaným obsahom vitamínu C, flavonoidov a lignínu. Výskumné skupiny poukázali na to, že lignín (secoisolariciresinol diglucoside) má vo svete rastlín prvoradý význam v liečbe prevencie rakoviny.

 

Vďaka vysokému obsahu vitamínu C je ideálny na liečbu prechladnutia, ale tiež chráni a posilňuje imunitný systém. Užívanie rakytníka sa odporúča najmä pri infekčných chorobách a po operáciách pri všeobecnom zoslabnutí, pretože posilňuje imunitu a celkovo zlepšuje zdravotný stav.

 

Vďaka vysokému obsahu energie a bielkovín je výživný, s nízkym obsahom sacharidov a cukrov, takže je vhodný aj pre diabetikov. Má dôležitú úlohu pri regulácii normálnej hladiny cukru v krvi, eliminácii cukrovky typu 2 a jej príznakov. Má pozitívny vplyv na minimalizáciu zvýšenej hladiny cukru v krvi po jedle.

 

Jeho účinok na uvoľnenie tuku podporuje metabolické procesy a tým podporuje aj dosiahnutie a udržanie optimálnej telesnej hmotnosti. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi, vďaka svojmu špeciálnemu zloženiu mastných kyselín, neobsahuje cholesterol, ale obsahuje fytosterol, ergosterol a stigmas.