Konzumácia výrobkov z rakytníka - návrhy na konzumáciu a spotrebu
Rakytníková dreň:
Odporúča sa konzumovať 2 - 3 polievkovej lyžice (30 ml) denne pre dospelých v závislosti od zdravotného stavu, kondície a stravovacích návykov.
Fogyasztható töményen, vagy vízzel hígítva (1.9 arányban) limonádé homoktövis italként, mézzel háziasítva, joghurtba, magkeverékekbe, lekvárba, teába, más gyümölcslevekhez (alma, őszibarack, körte) keverve, turmixokhoz (banán, alma, répa) hozzáadva, salátákhoz, húsokhoz öntetként, hogy savanykás, enyhén kesernyés ízvilága kellemesebbé váljon.
Olej zo semien rakytníka:
Odporúča sa konzumovať 2 x 1 ČL, 10 - 20 kvapiek (2 ml) rakytníkového oleja, denne, pre dospelých, buď samotne, alebo nakvapkaním na zeleninu, do šalátu, alebo na vonkajšie použitie natretím na problémovú oblasť.
Čaj z listov rakytníka:
Čaj z listov rakytníka sa dá konzumovať každodenne ako pravý vitalizujúci zelený čaj. Príprava: 1 polievková lyžica čajových listov rakytníka zalejeme 3 dl vody (nie vrejúcej), necháme ho stáť 15 - 20 minút, potom prefiltrujeme. Čaj môžeme sladiť podľa chuti, alebo vypijeme bez sladidiel. Aby sa liečivé látky lepšie rozpustili, odporúčame čajovú zmes namáčať do vody na čo najdlhšiu dobu, takže môžete napríklad nechať zmes vo vode cez noc stáť a vypiť čaj až nasledujúci deň. Čaj z rakytníka rešetliakového má osviežujúce účinky, preto neodporúčame konzumovať vo veľkom množstve vo večerných hodinách.
Výmel z dužiny a šupky rakytníka:
Odporúčame konzumovať 2 ČL denne, Odporúčame konzumovať 2 ČL denne, buď samostatne pridaním trocha vody, alebo zriediť podľa chuti, zamiešať s vodou alebo šťavou ovocia. Môže sa použiť na ochutenie ovocných dezertov, smoothies, sorbetov, jogurtových raňajok, zmesí semien, müsli, ovsenej kaše. Je to vynikajúca surovina pre reformné kuchyne a môže byť perfektným doplnkom k tradičným múkam a výrobkom bez múky pri výrobe koláčov, lebo dodáva príjemnú kyslú chuť.
Výmel zo semena rakytníka:
Odporúčame konzumovať výmel zo semien rakytníka 1x2 ČL a to aj na ochutenie jogurtových raňajok, zmesí semien a müsli. Môže byť perfektným doplnkom reformovej kuchyne, napríklad pri príprave sušienok, koláčov ako doplnok tradičnej múky alebo pri príprave pečiva bez tradičnej múky.
Hlbokozmrazené bobule rakytníka:
Odporúčaná konzumácia: denne, 10-20 bobúľ, buď samostatne, alebo zmiešať s rôznymi druhmi ovocia. Môže sa použiť na ochutenie ovocných dezertov, smoothies, sorbetov, müsli, ovsenej kaše, šalátov alebo na prípravu kokteilov. Po rozmrazení môžeme štavu použiť na prípravu limonády, alebo si pripraviť rakytníkový čaj.
Konzumácia výrobkov z rakytníka nie je náhradou zdravého životného štýlu a pestrej, vyváženej stravy.
Odporúčané dávkovanie: odporúčame konzumovať v malých dávkach, lebo vo veľkých množstvách môže v niektorých prípadoch spôsobiť hnačku a pálenie záhy. Jeho užívanie pri precitlivenosti, akútnom zápale čriev a žlčníka alebo pri ochoreniach pankreasu sa neodporúča. Vzhľadom na to, že rakytník zhoršuje zrážanlivosť krvi, jeho konzumácia pri užívaní antikoagulancií sa odporúča iba po konzultácii s lekárom.
| Hodnoty rakytníka | Priaznivé účinky rakytníka | Recepty |