Používaním našej webovej stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie v súlade s pravidlami súborov cookie.

LIEČIVÉ ÚČINKY RAKYTNÍKA

LIEČIVÉ ÚČINKY RAKYTNÍKA

Rakytníkový olej môže pochádzať z drene bobúľ rakytníka alebo ho možno získať lisovaním za studena zo semien. Podľa toho sú pomenované ako olej z drene, ovocný olej alebo rakytníkový olej zo semien.

Rakytníkové oleje sú si fyziologicky podobné, ale v skutočnosti majú celkom odlišné vlastnosti. Vizuálne je olej získaný z drene tmavej červenkasto oranžovej farby a viskóznej povahy, zatiaľ čo olej zo semien má svetlooranžovú farbu a je viac tekutý. Z hľadiska ich vlastnej hodnoty je najväčší rozdiel v tom, koľko mastných kyselín sa v nich nachádza.

 

Rakytníkové oleje sa konzumujú priamo v jedle, alebo môžeme zvoliť aj vonkajšie použitie - v kozmetických výrobkoch, krémoch.

 

DÔLEŽITÉ VEDIEŤ!

 

Každá nami vyrobená Lamore rakytníková dreň obsahuje niektorý druh oleja, pretože ich pri spracovaní neoddeľujeme od drene, takže z hľadiska obsahovej hodnoty majú komplexnejší účinok ako tie, pri ktorých sa olej z drene oddeľuje.

 

Olej v dreni rakytníka má vysoký obsah kyseliny linolovej (omega-6), kyseliny palmitolejovej (omega-7), ktorá je v prírode mimoriadne vzácna. Rakytník obsahuje veľké množstvo mastnej kyseliny kyseliny palmitolejovej (omega 7).

 

Ďalšou dôležitou zložkou ovocného oleja z rakytníka sú karotenoidy. Ich množstvo zabezpečuje charakteristickú červenooranžovú farbu dozretým bobuliam rakytníka a oleju.

 

Karotenoidy sú látky rozpustné v tukoch, ktoré sú vďaka svojim fyziologickým účinkom schopné viazať voľné radikály.

 

Kyselina palmitová (omega-7) nachádzajúca sa v epiteliálnom tkanive zaisťuje obnovu kožného tkaniva, regeneráciu buniek a ich zdravý vzhľad. Nenasýtená kyselina palmitolejová môže chrániť a roborizovať tráviaci systém a sliznice. Vďaka svojim antioxidačným, protizápalovým a antibakteriálnym účinkom môže kyselina palmitolejová významne zlepšiť hojenie kožného tkaniva, zjemniť povrch pokožky a vrátiť jej pružnosť.

 

Olej z rakytníka má vysoký obsah 2 esenciálnych mastných kyselín - kyseliny linolovej (omega-6) a kyseliny alfa-linolénovej (omega-3). Okrem toho obsahuje tiež: kyselinu olejovú (omega-9), kyselinu palmitovú, kyselinu stearovú a zložky kyseliny vakcénovej.

 

Olej zo semien rakytníka tiež obsahuje zlúčeniny sterolu a sitosterolu.

 

Steroly majú antiseptické, anestetické a protizápalové účinky. Pri vonkajšej použití rakytníkový olej urýchľuje hojenie rán a jeho regeneračné, protizápalové a antibakteriálne účinky sú tiež klinicky overené.

 

Semená aj dužina plodov rakytníka majú vysoký obsah vitamínu E (tokoferol, tocotrienol), vitamíny A a F.

 

Rakytníkové oleje zabezpečujú ochranu pečene a tráviacej sústavy pred chemickými zvyškami. Semená rakytníka a olej z drene spomaľujú oxidačné procesy a môžu stabilizovať bunkovú membránu, znížiť hladinu cholesterolu v krvi a spomaliť proces aterosklerózy.

 

Môže zvýšiť odolnosť voči infekciám dýchacích ciest. Je prospešný pri doplnkovej liečbe reumatických ťažkostí. Pomáha odstrániť starecké škvrny.

 

Ak ho konzumujeme ako súčasť kúry podporuje optimalizáciu telesnej hmotnosti, môže zlepšiť zrak a funkciu očných nervov. Pri vonkajšej použití má priaznivé účinky pri ošetrení popálenín, kožných vredov, rádioaktívnych výpotkov, stomatitídy, pokožky hlavy a tiež pokožky všeobecne.

 

Rakytníkové oleje účinne zvyšujú (GSH-Px), hladinu (SOD), čím podporujú ich antioxidačnú úlohu.

 

Rakytníkový olej je produkt chrániaci zdravie, ktorý predchádza chorobám a podporuje imunitu a takto zlepšuje odolnosť.

| K čomu prispieva rakytník v detstve? | Priaznivé účinky rakytníka |